Gorzyce zapraszają na biało-czerwone desery i nie tylko – liczne atrakcje w Technicznym Ogrodzie

Foto: Gmina Gorzyce

Gorzyczaki – to biało-czerwone desery, przygotowywane z okazji świąt państwowych, także tych majowych. Słodkie przysmaki w tych barwach chętnie przygotowują mieszkańcy gminy Gorzyce. Równie chętnie serwują je cukiernie, restauracje i bary.

Gorzyczaki są symbolem gościnności. Jeśli ktoś odwiedza gminę Gorzyce podczas świąt narodowych, z pewnością może liczyć na biało-czerwony deser.

Akcję przygotowywania gorzyczaków przez mieszkańców, cukiernie i restauracje  zapoczątkował Urząd Gminy Gorzyce w 2016 roku. W tym roku również biało-czerwone desery zagościły w domach i cukierniach.

Ma je w swojej majowej ofercie cukiernia w Gorzycach, czynna przez cały weekend majowy. Przygotowała kultowe czekoladowe babeczki z białą bezą, biało-czerwone makaroniki oraz ciasta i desery – dekorowane biało-czerwonymi flagami.

3 maja br. – z zachowaniem reżimu sanitarnego – zachęcamy do odwiedzenia Technicznego Ogrodu. Tam od godz. 12.00 zostanie uruchomiona fontanna, a spacerowiczom będzie towarzyszyła „Muzyka z głośnika”. Patriotyczny repertuar przygotował Gminny Ośrodek Kultury w Gorzycach. Przy okazji spaceru w ramach akcji  #GorzyceSmakują#ratuJEMYgastronomię w Cukierni Motycze będzie można zamówić biało-czerwone desery i kawę na wynos.

Dla osób, które nie odwiedzą Gorzyc w tym czasie, lecz są zainteresowane tymi przysmakami, mamy przepis na gorzyczaki. Propozycję przygotowała grupa „Zielone Zalesie”.

Składniki: 1,25 szklanki mąki pszennej, 100 g mąki kartoflanej, 150 g margaryny, 2 jaja, 1 torebka cukru waniliowego, 8 łyżek cukru, masa budyniowa, galaretka.

Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Wykroić ciasteczka pełne i z wyciętym kółkiem (po tyle samo sztuk). Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone ciastka skleić masą budyniową. W miejsce wyciętego kółka wlać galaretkę. Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Źródło: Gmina Gorzyce

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments