“Srebrna Chochla” dla KGW w Czyżowie Szlacheckim za pyszne pierogi. Znamy składniki

Pogoda pokrzyżowała nieco plany XIX edycji konkursu “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Odbył się on nie na dziedzińcu, a we wnętrzach Zamku Królewskiego w Sandomierzu 19 września 2021 r. W tym roku do konkursu, kultywującego kulinarne tradycje regionu, stanęły “Tradycyjne potrawy z kaszy”. Przygotowały je delegacje gmin powiatu sandomierskiego, walcząc o “Srebrną Chochlę”, prestiżową nagrodę Burmistrza Sandomierza.

W konkursowe szranki stanęły dzielnie reprezentacje 6 gmin, które przygotowały na swoich pięknych stoiskach wiele smakołyków. Uczestnicy zaprezentowali jurorom oraz publiczności swój konkursowy “produkt kulinarny”. Z przyjemnością degustowano wszystkie lokalne smakołyki. Trzeba przyznać, że jurorzy nie mieli łatwego zadania. Brali pod uwagę kilka kryteriów – regionalne pochodzenie potraw, dobór składników, wykonanie, walory smakowe oraz estetykę podania.

Co przygotowały gospodynie, by przekonać jurorów do właściwego i zgodnego z ich oczekiwaniem wyboru zwycięskiej potrawy?

KGW w Przezwodach w gminie Wilczyce – roladki z kaszy z mięsem, KGW w Milczanach w gminie Samborzec – pęczak z grochem, okraszony serem cebulowym. KGW “Pod lasem” w Górach Wysokich w gminie Dwikozy przygotowało kaszę gryczaną z boczkiem, zapiekaną w pierogach, natomiast KGW w Czyżowie Szlacheckim w gminie Zawichost – rewelacyjne pierogi z kaszy gryczanej z jajkiem i grzybami. W nieco innym kierunku poszły panie z KGW w Trzykosach w gminie Koprzywnica, które zaproponowały jurorom pierogi z kaszą jaglaną i z serem na słodko. Podobnie, choć z wykorzystaniem owoców sezonowych, Klub Seniora w Sandomierzu – kaszę jaglaną ze śliwkami.

“Srebrną Chochlę” jurorzy przyznali reprezentacji gminy Zawichost. Pierogi z kaszy gryczanej, z jajkiem i grzybami, nie miały sobie równych!

Zapytaliśmy o wrażenia z konkursu p. Małgorzatę Mianowaną z Koła Gospodyń Wiejskich w Czyżowie Szlacheckim. – Już czwarty raz reprezentowaliśmy gminę Zawichost w konkursie “Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Co roku trudno nam wybrać i zdecydować, którą potrawę wybrać, żeby zachwycić jury. A teraz się udało – mówi. Zdradza również naszym czytelnikom pozostałe składniki pysznego farszu zwycięskich pierogów – to kasza gryczana, niewielka ilość kaszy jęczmiennej, jajka gotowane, jajko surowe, grzyby suszone, usmażona słoninka, boczek i cebulka. Zatem gospodynie – do dzieła!

Na stoisku gospodyń z Czyżowa Szlacheckiego znalazło się mnóstwo innych przysmaków z regulaminowym dodatkiem kasz. – Pasztet z kaszy, pulpeciki z kaszy z mięsem, pierogi z kaszy z serem, pierogi pieczone, paszteciki, pęczak z warzywami, placek z ciasta drożdżowego z nadzieniem oczywiście z kaszy, kopytka z kaszy jaglanej, kaszanka zapiekana z cebulką. Na deser – budyń z kaszy manny z sokiem malinowym, zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami, miodownik z masą z kaszy manny, placek z kaszy jęczmiennej z jabłkami i tarta z kaszy manny – wylicza nasza rozmówczyni. – Goście podczas degustacji byli zachwyceni – dodaje. – Konkurs ma na celu kultywowanie tradycji, dlatego też wyszukujemy potrawy z prostych składników. Dawniej gotowano po prostu z tego, co było w domu – wyjaśnia pani Małgorzata.

Wydarzenie to wpisuje się w obchody Europejskich Dni Dziedzictwa 2021, pod hasłem “Smaki Dziedzictwa”. Prawdziwe emocje, towarzyszące rywalizacji, dzieliły z uczestniczkami konkursu burmistrz Zawichostu Katarzyna Kondziołka oraz dyrektor M-GOK Patrycja Sus-Lutyńska, zaangażowana w przygotowanie regionalnych specjałów.

Zdjęcia: Ewelina Ura-Kamińska                                                                              Oprac: Małgorzata Laska

 

 

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments