“Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Do konkursu stają potrawy z kaszy

Jaglana, gryczana, pęczak, kuskus i inne kasze od dawna królują na naszych stołach. I dobrze, bo mają wiele wspaniałych właściwości. Są źródłem wielu bezcennych mikroelementów – cynku, magnezu, potasu  i witamin z grupy B. Co ważne, większość ma niski indeks glikemiczny, a część z nich jest bezglutenowa. Doskonale nadają się do przygotowania potraw jednogarnkowych na śniadanie, obiad i kolację. W połączeniu z warzywami lub mięsem, stanowią sycący i zdrowy posiłek. Tradycyjne potrawy z kaszy będą tematem przewodnim tegorocznej, XIX edycji konkursu kulinarnego 19 września na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu.

Wydarzenie odbędzie się w ramach tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa 2021, które przypadają w dniach 11 – 19 września pod hasłem “Smaki Dziedzictwa”.

Tradycyjnie, do konkursu przystępują delegacje gmin powiatu sandomierskiego, rywalizujące o „Srebrną Chochlę”, czyli nagrodę Burmistrza Miasta Sandomierza.

Przedstawiciele gmin zaprezentują przed komisją jurorską oraz zgromadzoną publicznością przygotowany „produkt kulinarny”. Jakie będą kryteria oceny? Przede wszystkim jurorzy wezmą pod uwagę uwagę regionalne pochodzenie potraw, dobór składników, sposób wykonania i indywidualne walory smakowe. Nie mniej ważna będzie także forma prezentacji oraz estetyka gminnych stoisk.

Warto dodać, że podczas niedzielnego spotkania przewidziano degustację lokalnych smakołyków. Wstęp wolny!

Patronat nad wydarzeniem sprawują włodarze miasta i powiatu – burmistrz Sandomierza Marcin Marzec i starosta sandomierski Marcin Piwnik.

Oprac: Małgorzata Laska

guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments