7 C
Stalowa Wola

Naukowcy z Politechniki Opolskiej sprawdzili wpływ pandemii na kręgosłupy Polaków

Praca zdalna ma destrukcyjny wpływ m.in. na kręgosłupy Polaków - uważają naukowcy z wydziału Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii Politechniki Opolskiej. Według danych WHO, w...

Postanowienia noworoczne – jak w nich wytrwać i osiągnąć cel?

Nowy Rok to czas podsumowań i postanowień - analizujemy jakie plany udało nam się zrealizować w minionym roku i co możemy wcielić w życie...

Wyśpiewaj sobie zdrowie!

Poprawia nastrój, zmniejsza poczucie osamotnienia, może nawet usprawniać pamięć i zdolności poznawcze. Działa szczególnie dobrze, gdy dzieli się go z innymi. Mowa o śpiewie....

W środę pierwsze szczepienia

Jeszcze w tym roku pierwsze szczepionki przeciwko COVID-19 zostaną zaaplikowane ochotnikom w szpitalach Stalowej Woli, Niska, Nowej Dęby, Sandomierza i Tarnobrzega. Przy ich podawaniu...

Karp nasz …świąteczny

Na pewno nie zabraknie królewskiej ryby na świątecznym stole. Jeżeli już, to przez własny wybór. 24. grudnia na stół można podać ośmiorniczki, ale to...

Prof. Kuchar: do powstrzymania pandemii trzeba zaszczepić co najmniej 70 proc. społeczeństwa

Można założyć, że do powstrzymania pandemii COVID-19 potrzeba zaszczepienia ok. 70 proc. społeczeństwa – ocenił w rozmowie z PAP dr hab. Ernest Kuchar. Ekspert...

Ekspert: COVID-19 zahamował walkę z AIDS

O ponad 50 proc. spadła w tym roku w Polsce wykrywalność nowych przypadków HIV – wynika z danych Państwowego Zakładu Higieny. Powodem jest zmniejszenie...

Catering dietetyczny, czyli jak zaoszczędzić czas i pieniądze

Wiele osób prowadzi życie na wysokich obrotach - praca, zajęcia dodatkowe, spotkania towarzyskie. Czasami zdarza się, że dom traktujemy jak hotel, bo właściwie tylko...

Ekspert: Szczepionki RNA Pfizera i Moderny same w sobie są osiągnięciem technologicznym

Szczepionki RNA, takie jak preparaty Pfizera i Moderny, już same w sobie są dużym osiągnięciem technologicznym – mówił PAP dr hab. Piotr Rzymski z...

Utrata węchu i smaku w COVID-19. Skąd bierze się ten objaw?

Kawa, która nie ma aromatu? Cytryna, którą można jeść bez skrzywienia ust, bo nie odczuwa się jej kwasoty? Takie objawy mogą świadczyć o COVID-19....

Prof. Gut o szczepionce z USA: dobrze, że jest, trzeba dalej weryfikować jej działanie

Bardzo dobrze, że szczepionka jest, trzeba dalej weryfikować jej skuteczność - wirusolog prof. Włodzimierz Gut komentuje w rozmowie z PAP informacje amerykańskiej firmy Pfizer...

Uczelnie: jest duże zapotrzebowanie na pomoc psychologiczną

Polskie szkoły wyższe odnotowują duże zapotrzebowanie na oferowaną przez nie pomoc psychologiczną. Studenci mają poczucie osamotnienia i zamknięcia w związku z odbywaniem zajęć w...

ICM UW o możliwym przebiegu epidemii w Polsce: szczyt zakażeń – w końcu listopada

Szczyt stwierdzonych zakażeń, wynoszący między 26 tys a 31 tys., może przypaść na przełom listopada i grudnia, natomiast szczyt hospitalizacji i przyjęć na OIOM...